VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

BAM gaat Ballast achterna, maar voorziet nog geen aandelenemissie

Een tweede bouwer met slecht nieuws. Na het kleine Ballast Nedam komt nu Bam, de grootste bouwer in Nedertland, met een onheilstijding. De problemen van beide bedrijven lijken op elkaar. Toch is er een belangrijk verschil.

Terwijl Ballast de halfjaarcijfers publiceerde, kwam BAM met een onverwacht persbericht waarin werd aangekondigd dat het 75 miljoen euro aan projectverliezen moet incasseren.

Wie de bedrijven naast elkaar legt ziet twee ondernemingen die allebei worstelen om boven water te blijven.

Zes overeenkomsten en één verschil tussen de twee bouwers.

1. Zware verliezen op grote projecten
Ballast Nedam heeft het eerste halfjaar een operationeel verlies geleden van 45 miljoen euro. Kostenoverschrijdingen bij probleemprojecten zijn hier debet aan. Het gaat allereerst om het project A15 Maasvlakte-Vaanplein.

Daarnaast werd een voorziening van 14 miljoen euro getroffen voor het project A2 Maastricht.


Bij BAM is het niet veel beter. Het bedrijf maakte 75 miljoen euro aan verliezen op projecten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Topman Nico de Vries gaf de schuld aan slecht weer en moeilijke grondcondities.

2. Stagnerende orderboeken
De problemen zijn ook niet beperkt tot het hier en nu. De orderboeken lopen terug, wat betekent dat in de toekomst ook minder omzet zal worden gedraaid. Ballast wees er maandag op dat de Nederlandse overheid nog steeds bovenop de kosten zit waardoor grote infrastructuurprojecten worden uitgesteld.

Overigens is een deel van de dalende orderopname een keuze van de bedrijven zelf. Ballast is, naar eigen zeggen, een tijdje geleden al gestopt met het aannemen van kleinere infrastructuurwerken. BAM kijkt inmiddels scherper naar de offertes die worden uitgebracht.

3. Verzwakking financiële positie

De verliezen vreten de financiële positie van de bedrijven aan. Ballast Nedam heeft een solvabiliteitsratio, de verhouding tussen het eigen vermogen en de schulden, van nog maar 4 procent.

BAM staat er nog wat beter voor met een solvabiliteit van 20 procent. Een halfjaar geleden was dit echter nog 25 procent. Nog een keer 5 procentpunt eraf en ook BAM zakt door de ondergrens die is afgesproken met de banken.

4. Nieuwe kostenbesparingen
Beide bedrijven zijn genoodzaakt snel financieel orde op zaken te stellen. Ballast heeft recent zijn doelen voor kostenbesparingen verder aangescherpt. BAM kondigde maandag aan dat het extra besparingen doorvoert die eind volgend jaar 100 miljoen euro op jaarbasis moeten opleveren.

5. En verkoop onderdelen
Ballast heeft met de banken afgesproken dat het activiteiten gaat verkopen om schulden af te lossen. Het bedrijf meldde maandag een pakket van 30 miljoen euro aan desinvesteringen te hebben samengesteld.

Hetzelfde gebeurt bij BAM. Op jaarbasis wordt voor 100 miljoen euro aan activiteiten verkocht en er wordt actief gekeken naar extra activiteiten die in de verkoop kunnen.

6. Kelderende aandelenkoersen
Het resultaat van alle misère is dat de aandelenkoersen gekelderd zijn. Ballast staat in de buurt van het laagste punt in tien jaar tijd. Maandagochtend ging er nog eens ruim 4 procent van het aandeel af. Het aandeel BAM verloor maandag 20 procent.

Ballast het grootste zorgenkind
Toch is Ballast vooralsnog het verst gezonken. Het bedrijf hangt min of meer aan het infuus van zijn geldschieters. Het huidige kwartaal moet een aandelenemissie worden gedaan om de balans te versterken.

BAM denkt het nog op eigen kracht te kunnen redden. Topman Nico de Vries zei maandag dat er ‘momenteel' geen plannen zijn voor een aandelenemissie. Of dat zo blijft en BAM die ultieme stap kan vermijden zal moeten blijken.

De woorden van topman De Vries zijn op dit gebied niet al te overtuigend. Vorig jaar nog verraste hij beleggers met een emissie.

LEES MEER:

15 mei 2014



Gerelateerde artikelen